do kasy suma: 0,00 zł
Dostarczamy na terenie miast:
Ruda Śl., Chorzów, Katowice, Mikołów, Zabrze, Świętochłowice

Najpopularniejsze słodkości z różnych zakątków świata

Najpopularniejsze słodkości z różnych zakątków świata

W poszczególnych krajach tradycyjne desery bardzo się od siebie różnią. Niektóre z nich mają pyszne nadzienie, inne są czekoladowe lub też lekkie i owocowe. Z dzisiejszego artykułu dowiecie się, jakie desery popularne są w Europie.

Creme brulee z Francji

W 1691 roku, w książce kucharskiej szefa kuchni Francois Massialota pierwszy raz pojawił się przepis na ten pyszny deser. Francois był swego czasu jednym z najlepszych francuskich kucharzy, lecz mimo to ciężko było mu zadowolić królewskie podniebienia. Pewnego dnia, książę zarzucił mu, że jego deser jest zimny. Sprytny szef znalazł jednak rozwiązanie – położył talerz na cukier w deserze skarmelizował się, a sam krem nie zmienił swojej temperatury. W ten sposób powstał bardzo ciekawy i oryginalny deser, który zasmakował nie tylko księciu. Zwrot creme brulee w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu przypalony krem.

Z czego składa się ten popularny deser? Klasycznie powstaje on na bazie kremu z jajek, śmietanki kremówki, cukru oraz ziarenek wanilii. Na wierzch sypie się cukier, który jest potem przypiekany w piekarniku lub za pomocą specjalnego palnika. We Francji znajdziecie go niemal w każdej restauracji.

Creme brulee - deser z Francji

Włoskie tiramisu

Tiramisu to jeden z najsłynniejszych włoskich deserów. Słodki specjał cieszy się równie dużym powodzeniem także w Polsce. Proste wykonanie, delikatny smak i wspaniały wygląd zachęcają do jego zjedzenia. Już sama nazwa deseru wiele mówi o jego zastosowaniu –tirami su – z włoskiego oznacza ocknij się, przebudź się. Włosi spożywają tiramisu najczęściej na drugie śniadanie w zestawie z espresso, zwłaszcza w upalne dni.

Tiramisu to deser bardzo prosty w przyrządzeniu, składający się z niewielu składników. Jednak, żeby smakował wyśmienicie, warto użyć produktów najwyższej jakości. Postawą jest włoski serek mascarpone. Należy również zaopatrzyć się w biszkopty (najlepiej zrobić je samodzielnie). Kolejnymi składnikami są: włoska kawa, gorzka czekolada lub kakao, jajka oraz cukier. Bardzo często do tiramisu dodawany jest także alkohol, np. likier amaretto.

Włoskie tiramisu

Klasyczny tort Dobosa z Węgier

Tort węgierski jest dziełem cukiernika Jozsefa Dobosa. Przygotował on go specjalnie z okazji wielkiej wystawy cukierniczej w roku 1885. Owy tort odznaczał się na tle ówczesnych wypieków. Cukiernik z Budapesztu zastosował w cieście maślany krem czekoladowy, co było niespotykane w XIX-wiecznych wypiekach. Jozsef sprzedawał tort węgierski nie tylko w swoim mieście, ale także w Wiedniu oraz Paryżu. Przepis został ujawniony dopiero w 1906 roku i od tego momentu wszystkie cukiernie zaczęły robić swoje torty Dobosa.

Tajemnica ciasta tkwi w cieście biszkoptowym oraz czekoladowo – maślanym kremie. Zdecydowanie jest to jeden z najbardziej pracochłonnych i wymagających tortów. Niemniej jednak warto zdecydować się właśnie na tort węgierski – zwłaszcza na szczególne okazje.

Tort Dobosa z Węgier

Hiszpańska Tarta de Santiago

Migdałowa tarta to ciasto znane w całej Hiszpanii. Pierwszy wiarygodny przepis datuje się na 1838 rok. Jako że pierwsza tarta powstała w średniowiecznej Galicji, gdzie częstowano nią pielgrzymów podążających do Santiago de Compostela, po dziś dzień wypiek ten objęty jest specjalnym świadectwem historycznym – skład i wyrób określone zostały w hiszpańskim Dzienniku Ustaw. Na wierzchu ciasta obowiązkowo musi znajdować się usypany z cukru-pudru krzyż św. Jakuba.

Tartę przygotowuje się wyłącznie z migdałów, cukru i jajek oraz skórki z cytryny i cynamonu. Jej proporcje to około 35 proc. migdałów, 35 proc. cukru, reszta to jajka, cynamon oraz skórka z cytryny – tak określa hiszpański Dziennik Ustaw. Tarta jest gęsta, słodka i mocno migdałowa. Nie używa się do niej mąki, dlatego jest to perfekcyjna opcja dla osób uczulonych na gluten. Doskonale smakuje ze słodkim winem, jest idealna na chłodne podwieczorki, spotkania z rodziną oraz wiele innych okazji.

Hiszpańska Tarta de Santiago

do góry

Zamówienia przyjmujemy pod numerem telefonu: 665 066 055


Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl