
Niejednokrotnie są mylone, natomiast nietrudno zauważyć różnice – szczególnie jeżeli chodzi o muffiny i cupcakes. Ich sposób przygotowania, składniki oraz wygląd są zupełnie inne. Jednak bez wątpienia łączy je jedno – są świetną przekąską oraz alternatywą dla tradycyjnych ciast i przekąsek, a nawet z powodzeniem zastępują torty weselne.
Cupcake i babeczka – słodkie bliźniaczki
Najszybciej rozwiejemy wątpliwości odnośnie tego, czym jest babeczka, a czym cupcake. Różnica polega jedynie na… nazwie. Cupcake i babeczka to słodkie siostry bliźniaczki. Z czego to wynika? U nas babeczki były „od zawsze”, ale równocześnie za oceanem królowało cupcake od połączenia amerykańskich słów cake (ciasto) i cup (kubek – chodzi o wielkość ciastka). To dlatego termin cupcake zaczął być używany w Polsce zamiennie ze słowem babeczka.
Cupcake, a muffin – czym się różnią?
Tu lista jest o wiele dłuższa. Muffiny od kilku lat królują w polskiej kuchni, konkurując z cupcakes i często są z nimi mylone. Jakie są podstawowe różnice pomiędzy cupcake a muffinem?
- Cupcakes:
Cupcakes przygotowuje się podobnie do tradycyjnych babeczek, czyli z masła, cukru i jajek. Następnie wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę – np. mikserem. Cupcakes piecze się wyłącznie w papilotkach. Po upieczeniu mają delikatną strukturę, są puszyste i delikatne. A do tego zawsze przygotowywane na słodko! Powierzchnia babeczek po upieczeniu zazwyczaj jest płaska. Najczęściej cupcakes dekorujemy lukrem i posypką oraz cukrowymi ozdobami.
- Muffiny:
Są przygotowywane na słodko lub na słono (np. z serem, szpinakiem, kurczakiem bądź oliwkami). Jednak podstawowa różnica polega na doborze składników i sposobie przygotowania. Muffiny powstają z mąki, proszku do pieczenia i oleju (zamiast masła). Na początek rozdziela się składniki na mokre i suche, by później delikatnie połączyć je łyżką lub packą (przez co wyrabiane ciasto może mieć grudki). Różnice widać również po wypieczeniu muffinów (mogą być pieczone w papilotce, ale także w samej foremce). Są cięższe i bardziej zbite, a także wyższe od cupcakes. Wystają ponad papilotkę lub blaszkę, natomiast ich powierzchnia jest popękana. Ponadto są dekorowane rzadziej niż babeczki, przez co mają mniej kalorii.
Cupcakes i muffiny na… torty weselne?
Cupcakes lub muffiny same w sobie dają duże pole do popisu, jeżeli chodzi o wariacje smakowe. Równie kreatywnie można je wykorzystać. Wypieki te idealnie sprawdzają się na weselach, czy przyjęciach tematycznych oraz garden party. Muffiny i cupcakes mogą być też świetnym urozmaiceniem najważniejszych w roku i w życiu dni. Urodziny dziecka można na przykład zorganizować w stylu „unicorn party”, a ozdobą będą babeczki jednorożce. Muffiny i cupcakes są ponadto hitem podczas imprez typu baby shower (zdobione motywami dziecięcymi) oraz mogą być wykorzystane jako ozdoby świątecznego stołu (muffiny w formie choinek lub bałwanków).
Ponadto muffiny i cupcakes sprawdzają się idealnie jako torty weselne. To kolejny trend, który robi furorę w Polsce. Babeczki układane są kaskadowo na paterze, dzięki czemu nie trzeba martwić się o krojenie tortu. Goście nie muszą też od razu zabierać się za konsumpcję, tylko mogą zostawić słodkość „na później”. Co więcej, odpowiednio przyrządzone muffiny (na „lekko”, czyli jogurtowe lub z owocami) mogą być świetną alternatywą, jeżeli chodzi o przyjęcie weselne, bo są mniej kaloryczne niż ciężkie, pełne kremów oraz lukru torty weselne.