do kasy suma: 0,00 zł
Dostarczamy na terenie miast:
Ruda Śl., Chorzów, Katowice, Mikołów, Zabrze, Świętochłowice

Przepis na jasny biszkopt

Przepis na jasny biszkopt

Przepis na jasny biszkopt

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 0,050 mąki,
  • 0,050 cukru.

Przepis:

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, aż powiększy ona swoją objętość. Kiedy masa będzie gotowa, przesiej do niej mąkę i delikatnie, ale nie za długo, mieszaj. Pamiętaj, by zrobić to ręcznie, a nie za pomocą miksera.

Następnie przelej gotową masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut.

Czas pieczenia zależy od grubości biszkoptu. Pod koniec za pomocą patyczka sprawdź, czy ciasto jest upieczone. Będziesz o tym wiedzieć, jeśli patyczek jest suchy.

Zamiast przepisu na jasny biszkopt wolisz upiec ciemny biszkopt? Nic prostszego, wystarczy, że do mąki przesiejesz też kakao.

Co zrobić, by biszkopt nie opadł po upieczeniu

Ważną kwestią, o której nie możesz zapomnieć w trakcie pieczenia biszkoptu, jest odpowiednie nagrzanie piekarnika. Piekarnik musi być rozgrzany do 180 stopni przed włożeniem do niego ciasta. Pozwoli to masie szybko się ściąć i zachować kształt, o jaki nam chodzi.

W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika bez przyczyny, chyba że sprawdzasz ciasto patyczkiem lub widzisz, że wierzch ciasta zbyt mocno się rumieni. W tym drugim wypadku możesz okryć ciasto folią, dzięki czemu wierzch biszkoptu będzie miał piękny, złoty kolor.

Popularnym sposobem na uzyskanie równego, nieopadającego biszkoptu jest rzucenie świeżo upieczonego ciasta – jeszcze w blaszce – z wysokości ok. 50 cm na podłogę lub też blat. W ten sposób odprowadzasz nadmiar pary wodnej, która zgromadziła się w cieście, a jednocześnie nie dopuszczasz do jej skroplenia w pęcherzykach wewnątrz biszkoptu.

do góry

Zamówienia przyjmujemy pod numerem telefonu: 665 066 055


Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl