do kasy suma: 0,00 zł
Dostarczamy na terenie miast:
Ruda Śl., Chorzów, Katowice, Mikołów, Zabrze, Świętochłowice

Jak uniknąć zakalca?

Jak uniknąć zakalca?

Co to jest zakalec?

Zakalec to nieudana, niewyrośnięta i nieupieczona warstwa ciasta lub całe takie ciasto. Ten efekt najczęściej przydarza się w ciastach z owocami. Oczywiście, nie oznacza to, że zakalec nie może przydarzyć się podczas pieczenia innych wypieków, tj. sernik klasyczny czy biszkopt, choć niewyrośnięte ciasto zdarza się znacznie rzadziej niż w przypadku wypieków z owocami.

Dlaczego wychodzi zakalec?

Zakalec może powstawać z różnych powodów – poniżej krótka lista przyczyn, przez które może nie udać Ci się ciasto.

  • nieprawidłowa proporcja składników w przepisie – częsta przyczyna przy niesprawdzonych recepturach. Zbyt duża ilość tłuszczu, cukru lub wody powoduje, że ciasto nie wyrośnie, nawet jeśli podwyższysz temperaturę, by przyśpieszyć proces pieczenia.
  • złe przygotowanie składników do ciasta: zbyt ciepłe (roztopione masło) – składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego też postaraj się odpowiednio wcześniej wyciągnąć niezbędne produkty z lodówki.
  • zbyt szybkie mieszanie masy (składników).
  • zbyt długie mieszanie składników – jeśli w jednym ze składników ciasta jest proszek do pieczenia, soda, amoniak lub kwaśny węglan potasu to nie mieszaj za długo składników. W przeciwnym razie do masy dostanie się za dużo dodatkowego powietrza, które niepotrzebnie przyśpieszy proces wyrastania.
  • nieodpowiednia temperatura wypieku,
  • zbyt krótki czas pieczenia,
  • niepotrzebne otwieranie piekarnika podczas wypieku.

Jak uniknąć zakalca?

Skoro już wiesz, dlaczego wychodzi zakalec, to warto teraz przyjrzeć się sposobom, dzięki którym unikniesz takiej sytuacji.

Jak zmniejszyć ryzyko powstania zakalca?

  • wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze – najlepiej wyjąć je 1-2 godziny wcześniej. Od tej reguły można jedynie odstąpić, jeśli w przepisie jest zaznaczone, że składniki mają być dobrze schłodzone,
  • suche składniki należy przesiać – w ten sposób dodasz tym składnikom lekkości oraz je napowietrzysz, dzięki czemu ciasto lepiej wyrośnie, a w masie nie pojawią się grudki,
  • masę należy mieszać w jednym kierunku – w ten sposób nie zmieniasz struktury surowej masy;
  • nie powinno się długo mieszkać składników do ich połączenia – za długie mieszanie powoduje, że do masy dostanie się zbyt duża ilość powietrza,
  • nie należy otwierać bez potrzeby piekarnika podczas wypieku,
  • należy sprawdzić datę przydatności do spożycia składników.
do góry

Zamówienia przyjmujemy pod numerem telefonu: 665 066 055


Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl