Co to jest zakalec?
Zakalec to nieudana, niewyrośnięta i nieupieczona warstwa ciasta lub całe takie ciasto. Ten efekt najczęściej przydarza się w ciastach z owocami. Oczywiście, nie oznacza to, że zakalec nie może przydarzyć się podczas pieczenia innych wypieków, tj. sernik klasyczny czy biszkopt, choć niewyrośnięte ciasto zdarza się znacznie rzadziej niż w przypadku wypieków z owocami.
Dlaczego wychodzi zakalec?
Zakalec może powstawać z różnych powodów – poniżej krótka lista przyczyn, przez które może nie udać Ci się ciasto.
- nieprawidłowa proporcja składników w przepisie – częsta przyczyna przy niesprawdzonych recepturach. Zbyt duża ilość tłuszczu, cukru lub wody powoduje, że ciasto nie wyrośnie, nawet jeśli podwyższysz temperaturę, by przyśpieszyć proces pieczenia.
- złe przygotowanie składników do ciasta: zbyt ciepłe (roztopione masło) – składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego też postaraj się odpowiednio wcześniej wyciągnąć niezbędne produkty z lodówki.
- zbyt szybkie mieszanie masy (składników).
- zbyt długie mieszanie składników – jeśli w jednym ze składników ciasta jest proszek do pieczenia, soda, amoniak lub kwaśny węglan potasu to nie mieszaj za długo składników. W przeciwnym razie do masy dostanie się za dużo dodatkowego powietrza, które niepotrzebnie przyśpieszy proces wyrastania.
- nieodpowiednia temperatura wypieku,
- zbyt krótki czas pieczenia,
- niepotrzebne otwieranie piekarnika podczas wypieku.
Jak uniknąć zakalca?
Skoro już wiesz, dlaczego wychodzi zakalec, to warto teraz przyjrzeć się sposobom, dzięki którym unikniesz takiej sytuacji.
Jak zmniejszyć ryzyko powstania zakalca?
- wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze – najlepiej wyjąć je 1-2 godziny wcześniej. Od tej reguły można jedynie odstąpić, jeśli w przepisie jest zaznaczone, że składniki mają być dobrze schłodzone,
- suche składniki należy przesiać – w ten sposób dodasz tym składnikom lekkości oraz je napowietrzysz, dzięki czemu ciasto lepiej wyrośnie, a w masie nie pojawią się grudki,
- masę należy mieszać w jednym kierunku – w ten sposób nie zmieniasz struktury surowej masy;
- nie powinno się długo mieszkać składników do ich połączenia – za długie mieszanie powoduje, że do masy dostanie się zbyt duża ilość powietrza,
- nie należy otwierać bez potrzeby piekarnika podczas wypieku,
- należy sprawdzić datę przydatności do spożycia składników.